kosmetyki z olejkiem jojoba

Olejek jojoba ma konsystencję płynnego wosku. Znamienne, że jego składniki są zbliżone do substancji zawartych w sebum ludzkiej skóry. Jednak to jeszcze nie wszystko. Olejek jojoba ma neutralny zapach, dlatego świetnie nadaje się do produkcji perfum. Zapach stworzony na jego podstawie długo utrzymuje się na skórze. Sprawdź, jakie są inne właściwości olejku jojoba. Ze względu na swoje...

olejek-jojoba.jpg

Ze względu na swoje właściwości i natychmiastowe działanie olejek jojoba jest często wykorzystywany w pielęgnacji skóry głowy i włosów oraz skóry twarzy i ciała. Pozyskuje się go z orzechów krzewu rosnącego na terenie północnego Meksyku i południowo – zachodniej części Stanów Zjednoczonych. Ma ciemnożółty kolor, konsystencję...

olejek-jojoba.jpg

Olejek jojoba wytwarza się z krzewu rosnącego w Ameryce Środkowej, zwanego simondsją kalifornijską. Metoda pozyskiwania polega na tłoczeniu na zimno i nie poddawaniu go procesowi oczyszczania, czyli rafinacji. Olejek jojoba ma gęstą konsystencję i złoto – żółty kolor. Zawiera wiele cennych składników, np. antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, substancje odpowiedzialne...

olejek-jojoba.jpg

Olejek jojoba pozyskiwany jest z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej. Posiada żółty kolor i gęstą konsystencję, przypominającą ciekły wosk. Poniżej około 10°C tężeje; jest jednak bardzo odporny na ciepło (dobrze znosi temperatury nawet do 300°C). Jest produktem bardzo trwałym – dodany do innych substancji przedłuża ich ważność. Wykorzystywany jest zarówno...