Dlaczego olejek jojoba jest tak dobry?

Olejek jojoba jest płynnym woskiem, o żółtej barwie i delikatnym orzechowym zapachu. Pozyskuje się go z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, rosnącej na granicy USA i Meksyku. Wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków; jest także surowcem spożywczym. Produkt powinno się przechowywać w butelce z ciemnego szkła, z daleka od źródła światła i wilgoci. Posiada nieograniczoną datę ważności, a dodany do innych kosmetyków przedłuża ich trwałość. Swoje właściwości zachowuje nawet po podgrzaniu do 300°C, ale poniżej 8°C tężeje.

Co jeszcze sprawia, że olejek jojoba jest tak niezwykły? Zawiera wiele cennych składników. Wśród nich znajdziemy między innymi: skwalen, białko, nienasycone i nasycone alkohole, cukry, kwasy tłuszczowe i estry, fitosterole oraz witaminy A, E i F. To te substancje odpowiadają za prawidłową kondycję włosów i skóry głowy. Hamują powstawanie łupieżu, wypadanie włosów i wydzielanie nadmiernej ilości sebum. Utrzymują prawidłowe pH skóry głowy i chronią włosy przed działaniem szkodliwych czynników pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Ponadto olejek jojoba zabezpiecza pasemka przed niekorzystnym wpływem promieni słonecznych (zawiera naturalny filtr SPF 4) i wysokiej temperatury wytwarzanej przez urządzenia służące do stylizacji na gorąco (lokówka, suszarka, prostownica). Olejek jojoba chroni również włosy przed uszkodzeniami mechanicznymi spowodowanymi przez nieumiejętne rozczesywanie oraz niektórymi substancjami zawartymi w kosmetykach myjących.

Olejek jojoba jest bardzo często wykorzystywany w codziennej pielęgnacji. Dlaczego? Pozostawia na włosach ochronną powłoczkę, która nie tylko posiada właściwości ochronne. Nadaje pasemkom ładny wygląd i zdrowy połysk. Sprawia, że włosy nie puszą się i nie elektryzują się, są za to wygładzone, nawilżone i odżywione. Olejek jojoba zapobiega rozdwajaniu końcówek, przesuszaniu włosów i stanom zapalnym skóry głowy. Posiada właściwości natłuszczające i antybakteryjne, co sprawia, że cały czas utrzymuje i włosy, i skórę głowy w odpowiedniej kondycji.

Czy wiedziałaś, że olejek jojoba można wykorzystać także do pielęgnacji skóry twarzy? Kosmetyk ma budowę podobną do sebum skóry – naturalnej bariery lipidowej. To właśnie dlatego jest tak skuteczny w leczeniu trądziku i łagodzeniu stanów zapalnych cery. Poza tym, olejek jojoba służy także do produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych, nawilżających balsamów i jako nośnik perfum. Co więcej, chroni skórę ciała i twarzy przed oparzeniami słonecznymi, a opaleniźnie nadaje ładny i trwały odcień.

kosmetyki z olejkiem jojoba

Olejek jojoba ma konsystencję płynnego wosku. Dasz wiarę, że jego składniki są zbliżone do substancji zawartych w sebum ludzkiej skóry? Jednak to jeszcze nie wszystko. Olejek jojoba ma neutralny zapach, dlatego świetnie nadaje się do produkcji perfum. Zapach stworzony na jego podstawie długo utrzymuje się na skórze. Sprawdź, jakie są inne właściwości olejku jojoba. Ze względu na...

olejek-jojoba.jpg

Ze względu na swoje właściwości i natychmiastowe działanie olejek jojoba jest często wykorzystywany w pielęgnacji skóry głowy i włosów oraz skóry twarzy i ciała. Pozyskuje się go z orzechów krzewu rosnącego na terenie północnego Meksyku i południowo – zachodniej części Stanów Zjednoczonych. Ma ciemnożółty kolor, konsystencję...

olejek-jojoba.jpg

Olejek jojoba wytwarza się z krzewu rosnącego w Ameryce Środkowej, zwanego simondsją kalifornijską. Metoda pozyskiwania polega na tłoczeniu na zimno i nie poddawaniu go procesowi oczyszczania, czyli rafinacji. Olejek jojoba ma gęstą konsystencję i złoto – żółty kolor. Zawiera wiele cennych składników, np. antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, substancje odpowiedzialne...

olejek-jojoba.jpg

Olejek jojoba pozyskiwany jest z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej. Posiada żółty kolor i gęstą konsystencję, przypominającą ciekły wosk. Poniżej około 10°C tężeje; jest jednak bardzo odporny na ciepło (dobrze znosi temperatury nawet do 300°C). Jest produktem bardzo trwałym – dodany do innych substancji przedłuża ich ważność. Wykorzystywany jest zarówno...